Pg dešavanja



IV Međunarodni sajam knjiga Podgorica


IV Međunarodni podgorički sajam knjiga održaće se od 5. do 10. maja u Distrubutivnom centru.
Slogan ovogodišnjeg sajma je "Otvori knjigu, otvori svijet". Očekuje se učešće oko 90 izdavača iz zemlje i inostranstva.
Pokrovitelji manifestacije i ove godine su Ministartsvo kulture sporta i medija i Glavni grad Podgorica, dok je organizator sajma izdavačko preduzeće "Nova knjiga".
Prevoz će kao i svake godine biti besplatan dok je cijena ulaznice ostala jedan euro, a za djecu i učenike besplatna.




Festival baleta Allegro


Povodom Svjetskog dana plesa 29. aprila, festival baleta Allegro održava se po četvrti put, promovišući najtalentovanije crnogorske igrače i koreografe.
Svjetski dan plesa ustanovio je Međunarodni institut za pozorište pri međunarodnoj organizaciji UNESCO 1982. godine, na dan rođenja Žana-Žorža Novera, tvorca modernog baleta.
KIC Budo Tomović obilježava ovaj dan od 2002. godine, a ovo je četvrta godina od kako organizuje festival Allegro u saradnji sa istoimenim udruženjem.

KIC Budo Tomović u srijeda, 29. aprila u 20 h
Cijena ulaznice: 3 eura


Od žene rođena: Svijet Adrijen Rič


Dr Aleksandra Nikčevič Batrićević će održati predavanje o životu i radu Adrienne Rich - OD ŽENE ROĐENA: SVIJET ADRIEN RIČ.
Američka pjesnikinja Adrien Rič objavila je prvu zbirku pjesama pod nazivom Promjena svijeta 1951. godine, kada je diplomirala na Redklifu. Pjesme napisane tokom osamdesetih godina i nešto kasnije, svjedoče o radikalizaciji njenih političkih usmjerenja i buđenju interesovanja za žensko pitanje. Pjesnikinja, ali i prozaistkinja, Ričova je objavila i studiju o majčinstvu kao socijalnoj instituciji pod nazivom Od žene rođena; u Krvi, hljebu i poeziji, u čijem se predgovoru deklariše kao radikalna feministkinja i lezbijka, sakupljena je proza na kojoj je radila od 1979. godine do danas. U knjizi Što nalazimo tamo: Sveske o poeziji i politici iz 1993. godine, ona piše o mladim ženama, uglavnom pjesnikinjama. Od 1986. godine predaje na Stenfordu.

Stihove Ričove će čitati studentkinje: Aleksandr
a Damjanović, Marija Vasović, Natalija Markt, Gorica Tomić, Marija Roganović, Rada Brajović

Američki ugao, 30. april, u 19.30 h


Istorija političke satire u SAD


Predavanje: Brian Salmi - THE ENVIRO
NMENTAL NECESSITY OF CANNIBALISM - Istorija političke satire u SAD


Brajan Salmi je kanadski satiriča
r koji izaziva ljubav i mržnju, i čija je skandalozna proza natjerala milione ljudi na djevojačko kikotanje. S druge strane, milioni su ga prezreli i zahtijevali da bude zatvoren (pa čak i pogubljen).


Mark Tven je jednom rekao "Ništa nije jače od napada smijeha", i Salmi će pružiti dovoljno dokaza za tu tvrdnju. Salmi će povesti svoju publiku na put istraživanja moći satire, kroz kratke prikaze djela Džonatana Svifta, HL Menken
a, Hantera Tompsona, PJ O'Rurka, Džuli Berčil i mnogih drugih.


Na repertoaru u 19h , 27. aprila u Američkom uglu.



Predstavljanje knjige "Reka misli"






Knjiga Reka misli autora Ane Čavke biće predstavljena u hotelu Podgorica u ponedjeljak, 27.aprila u 19 h.
O djelu govori pisac Gordana Mladenović Breberina.

1 Response
  1. Dobre kulturne preporuke moram priznati :)


Постави коментар