Crkve i manastiri

CRKVA SV.ĐORĐE


Crkva Sv. Đorđa smještena je u podnožiju izletišta Gorica, ima svoju ranohrišćansku istoriju.Sagrađena je u srednjem vijeku, i pretrpjela je mnoge prepravke.Nepoznati srednjovjekovni graditelj upotrijebio je nekoliko starohrišćanskih fragmenata.

EPISKOPSKA CRKVA U DOLJANIMA

Nalazi se na 3 km sjeveroistočno od lokaliteta Duklja.Otkriveni su ostaci dvije ranohrišćanske građevine- južne u obliku TRIKONHOSA i sjeverne TROBRODNE bazilike,obije iz sredine VI vijeka.U periodu 1980-1982 izvršeni su radovi rekonverzacije.

MANASTIR ĆELIJA PIPERSKA

Zadužbina je Sv.Stefana Piperskog i predstavlja Hram Rođenja Presvete Bogorodice.Manastir datira od 1637. obnovljen je 1994.godine. U manastiru se čuvaju mošti njegovog osnivača i Svetitelja.

MANASTIR DAJBABE

osnovan je 1897. godine i nalazi se nedaleko od Podgorice.Posvećen je Uspenju Bogorodice, a kao prostor za crkvu iskorišćen je prirodni oblik pećine.Unutrašnjost manastira oslikao je njen ktitor kaluđer Simeon Popović, prilagođavajući scene prirodnom obliku stijena.Na njegovom uređenju radio je sve do svoje smrti 1941.

MANASTIR ZLATICA

nalazi se na mjestu Crkvine, u podgoričkom predgrađu Doljanima, na lijevoj obali rijeke Morače. Datira iz 5. ili 6.v.,ali je u najezdi Avara i Slovena u 7.v.opustošen.Po prvi put se pominje u popisu skadarskog Sandžaka 1485.god.


1 Response
  1. E za ovaj na Zlaticu nijesam znao :)
    U ostale sam bio


Постави коментар