Izletišta


NP Skadarsko jezero

Jedan je od najvažnijih i najznačajnijih turističkih resursa Crne Gore i Podgorice. Prirodni dragulj bogat kulturnim i istorijskim sadržajem, bogatstvom flore i faune, uz prisutan fenomen kriptodepresije i poslednjeg staništa kudravog pelikana. Sve to ukazuje na prirodne posebnosti kojim ovo područije raspolaže i čini ga jedinstvenim u regionu, pa i šire. Pruža posjetiocima raznovrstne mogućnosti i ponude, a sve u skladu i formi principa održivog turizma.


Turistički kompleks Plavnica

je posebno popularno izletište i jedinstveno mjesto za odmor i rekreaciju. Mogućnost višesatnog krstarenja jezerom i uživanje u spomeničkom komplesku iz dinastija Balšića i Crnojevića.









Mareza

je pravo mjesto za odmor nakon napornog radnog dana.Osim mira koje pruža prirodno okruženje-izvorište rijeke Mareze, u istoimenom restoranu sa predivnom baštom, možete uživati u gurmanskom objedu uz crnogorske i riblje specijalitete, sa svježom ribom iz ribnjaka

Cijevna

ili «Nijagara» kako je lokalno stanovništvo popularno zove, omiljeno je stjecište podgoričana u vrelim ljetnjim danima. Cijevna je jedna od najčistijih rijeka u okruženju, sa predivnim kanjonima i vodopadima, živopisnom prirodom koju okružuju 954 biljne vrste

Veruša

je poznato izletište podgoričana, bilo da je riječ o zimskom ili o ljetnjem periodu.Nalazi na nadmorskoj visini od 1010 metara, a udaljena je od Podgorice oko 50 km Ima dva bebi ski-lifta i objekat u kojem najšešće borave organizovane grupe djece školskog uzrasta.

Rikavičko jezero

Dragulj prirode, koji čeka da bude otkriven. Prelijepo bistro, slano ledničko jezero na 1313 m nadmorske visine. Prilično nepristupačan teren i čarobna priroda okružuju prostor jezera, i pružaju harmoniju uživanja u ambijentu netaknute prirode.,

Bukumirsko jezero

je ledničko jezero, koje se nalazi na 1.443 m n.v..Jezero je dugo 210 m , širine 130m i dubine do 17 m. Okruženo vrhovima Kučkih planina, pruža prekrasnu sliku prirode. U njemu se nalazi endemska vrsta davždenjaka. Posebno je atraktivno mjesto za planinarske ture i logorovanje.


Ponuda izletišta je bogata i u širem okruženju ...


Rijeka Crnojevića

Ukoliko ste u potrazi za prekrasnim pejzažima,veličanstvenim zalaskom sunca,starim zdanjima i ljepotom jezera,Rijeka Crnojevića-vam upravo sve to pruža.Prvi susret sa ljepotom ovog kraja,registruje se već pogledom sa čuvene Pavlove strane-sa koje «zastaje dah» pred panoramom koja se pruža. Nekadašnja rezidencija srednjevjekovne dinastije Crnojevića,poznato ribarsko mjesto i nekada važan trgovački centar. Veliki dio crnogorske prošlosti vezan je za Crnojevića Obod i Rijeku.

Virpazar

nakada tiho i mirno ribarsko mjesto i glavni trgovački centar crmničkog kraja. Pogodno i idealno mjesto za odmor bez gužve i uživanje u predivnoj okolnoj prirodi i jezeru.Bogata trpeza i crmničko vino u lokalnim konobama i restoranima.

Karuč

drevno ribarsko mjesto starih kamenih kuća,okruženo brdima na samoj obali jezera.Poznato po drevnoj kući- zimovniku Svetog Petra Cetinjskog,koji dominira ovim neobičnim i skrovitim mjestom.Tu je i jezero Karučko oko duboko oko 20-ak metara.

Glava Zete

izletište udaljeno 35 km od Podgorice,i smješteno na 65. metara nadmorske visine.U prirodnom ambijentu i «zelenoj oazi mira», smješten je motel»Glava Zete».Idealno mjesto odmora i uživanja u nacionalnoj kuhinji sa tradicionalnim specijalitetima.

Manastir Ostrog

Najveće pravoslavno svetilište na Balkanu,nalazi se u blizini Nikšića na 46 km od Podgorice.Posebna specifičnost jeste da ga posjećuju vjernici svih vjeroispovijesti.Gornji Manastir koji je uklesan u samu stijenu na blizu 900 metara, predstavlja „čudo” arhitekture. Starija crkva posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, o čijem se podizanju nema precizan podatak,živopisana je1667.god. i u njoj se nalaze mošti Sv.Vasilija Ostroškog-čudotvorca..



Manastir Morača


podigao ga je Stefan Nemanjić 1252.U neposrednoj blizini manastira je vodopad Svetigora,koji se smatra jednim od najljepših na našim prostorima.Najpoznatija freska je»Gavran hrani proroka Iliju».Krst od orahovine / rađen 11 godina /smješten u oltaru,i dvokrilna crkvena vrata ukrašena slonovačom, posebno su istaknuti i značajni crkveni predmeti.

Kanjon Tare i rafting


Dragulj prirode, najdublji kanjon u Evropi, dug 78km i visok preko 1300m. Za sve odvažne i željne avanturizma-RAFTING Tarom, upotpunjuje doživljaj i uživanje u krajoliku.

NP Biogradska gora

Poslednji rezervat prašume u Evropi, netaknuta priroda, bogatstvo reliktnih vrsta biljnog i životinjskog svijeta, jedinstvena ljepota jezera i pristupačnost prostora. Mogućnost boravka u bungalovima napravljenim od drveta.Bogatstvo kulturno-istorijskog nasleđa, šumskog eko sistema i vidikovaca, pružaju razvoj izletničkog turizma.Markirane i uređene staze, idealne su za planinarenje.

NP Lovćen

predstavlja posebnu turističku vrijednost, prvenstveno zbog svog geografskog položaja, pejzažne raznolikosti i klimatskih uslova. Zahvaljujući tome, javlja se mogućnost razvoja mnogih oblika turizma, mada još uvijek nedovoljno valorizovanih.Najpoznatija atrakcija ovog nacionalnog parka je Njegošev mauzolej na Jezerskom vrhu / 1657 m /. Jedan od najljepših vidikovaca kod nas, sa veličanstvenim pogledom na panoramu Cetinja, Skadarskog jezera i Bokokotorskog zaliva.Mogućnost razvoja izletničkog, kulturnog, sportsko-rekreativnog i zdravstvenog turizma.

3 Responses
  1. Biljana,moje cestitke! Odlicno uradjen blog.O svemu po malo, lijepo ukomponovano i osmisljeno!


  2. Stvarno Biljo ovo je jako lijepo ukoponovano nema priche :)
    Sve shto bi trebao neko da vidi kad dodje u CG si navela.
    Karuchko jezero? nijesam znao da to postoji ali aj :)
    Bas lijepo uradjeno


  3. Анониман Says:

    Ne mogu da vjerujem da je neko ovo napisao kako slijedi:Najpoznatija atrakcija ovog nacionalnog parka je Njegošev mauzolej na Jezerskom vrhu / 1657 m /.Zar je mauzolej koji je ljudskih ruku djelo najveca atrakcija jednog NP?Smijesno.


Постави коментар