Razglednica Podgorice


SAHAT KULA

je putokaz za izgled stare Podgorice.Poput svetionika prošlih vremena sa visinom od 16m, ukazuje na sliku Podgorice iz perioda turske vladavine.Svjedoci orijentalne arhitekture su slobodno formirane uske uličice sa krivim sokacima i građevine orijentalnog stila



MOST MILENIJUM


Simbol i prepoznatljivost grada novog doba.Grandiozna građevina i sastajalište mladih. Povezuje lijevu i desnu obalu Morače,u dužini od 140 metara.Krase ga posebno dizajnirani piloni u visini od 57 metara.Idealan za objektiv foto aparata.

TRG REPUBLIKE

Glavni gradski trg - TRG REPUBLIKE nedavno proširen i popločan, dobio notu savremenog i modernog trga. Prepoznatljiv po fontani i stubovima kolonada. Prijatan ambijent i pauza za fotografisanje.Poprište je sofisticiranih dešavanja i manifestacija posebnog karaktera.

Hercegovačka ulica



Centralno i kultno mjesto podgoričana.Ulica pretvorena u pješačku zonu, sa bezbroj lokala i butika. Savršeno mjesto za podnevnu kafu i večernji izlazak

PARKOVI GRADA

Prostrane zelene površine,daju Podgorici epitet jednog od „najzelenijih“gradova u Evropi.Lijepo uređene i održavane,krase grad i pružaju mogućnost odmora i relaksacije,u duhu ekološke orjentacije.

SKALINE ili SASTAVCI

Naziv „zavisi“od generacije. Starija populacija ovo romantično mjesto i sastajalište zaljubljenih više pamti i voli pod imenom Sastavci. Podijeljena su mišljenja o tome, ali je jedno sigurno, da zadovoljava sve ukuse. Most na ušću Ribnice u Moraču »generacijsko» sastajalište zaljubljenih. Posmatranje zalaska sunca sa ovog »podgoričkog mosta uzdaha» je nešto što se ne zaboravlja.


SKADARSKO JEZERO


poseban »biser» prirode i svojevrstan prirodni potencijal. Brojni kulturno-istorijski objekti na preko 60 ostrva koliko ih u ovom akvarorijumu ima uz prekrasnu prirodu i etno arhitekturu okolnih sela,ornitološko bogatstvo i fenomen kriptodepresije, čine jezero posebnim i jedinstvenim.

2 Responses
  1. Steta je sto je Podgorica poslije Varsave najvise puta bombardovana u II svjetskom ratu pa nije ostalo puno starih gradjevina. Sad imamo betona koliko volimo. Trebli bi grb grada promijenit i stavit mjesalicu ili Cijevna Komerc znak.
    Ovdje bi valjalo pomenut Gimnaziju i Hram :)


  2. Анониман Says:

    most milenijum je dobio ime po kome ili po cemu


Постави коментар