Istorijat Podgorice

Arheološki lokalitetiDUKLJA

Duklja predstavlja antički ukras Podgorice i Crne Gore.Kulturno i istorijsko breme oslikava se na njenim ostacima, koji datiraju iz prve decenije I vijeka nove ere.Dominiraju građevine javnog karaktera iz perioda rimljana: Slavoluci, tri hrama od kojih je jedan posvećen boginji Romi, a drugi boginji Dijani, zatim gradsko kupatilo- terme i monumentalna stambena palata. Antička Duklja uvedena je u svjetsku arheologiju, otkrivanjem čuvene PODGORIČKE ČAŠE, nađene u grobnoj konstrukciji.Tu su još pronađeni dragocjeni primjerci grobnog inventara-posude od keramike i stakla, dijelovi nakita, oruđe, oružije i novac.Prva arheološka ispitivanja započeta su krajem XIX vijeka. O ovom poznatom arheološkom lokalitetu, u Beču je 1913.g. italijanski arheolog PJER STIKOTI, objavio studiju „Rimski grad Doclea u Crnoj Gori“. Antički lokalitet Duklja kao najveći lokalitet na našim prostorima, sistemom vertikalne konzervacije, treba da poprimi formu arheološkog parka, i da kao takav postane najznačajnija turistička ponuda grada. Imaće turistički, kulturan, edukativan i naučan karakter.


MEDUN

Stari grad Medun (Meteon), nalazi se na 13. kilometru sjevernoistočno od Podgorice, i potiče iz antičkog perioda. Podignut je prvo kao tvrđava, kasnije kao grad, izmedju IV i III vijeka prije nove ere. Pored toga što je zanimljiv zbog daleke i bogate prošlosti, Medun predstavlja i objekat veoma značajan za proučavanje svih kulturnih epoha od praistorije do srednjeg vijeka. Na sedlastom prevoju ispod utvrđenja, u nekadašnjem podgradu, nalazi se i rodna kuća Marka Miljanova, danas pretvorena u memorijalni muzej.Tvrđava na Medunu, predstavlja jednu od glavnih turističkih ponuda Podgorice, i namjera je da tu bude stalna muzejska postavka.

edit post
Реакције: 
2 Responses
  1. Steta je sto 99% Podgorichana i Podgorichanki ni ne zna gdje se nalazi Duklja i Medun.
    A ovo da ce Duklja bit pretvorena u izletishte hoce hoce ako nas narod ne ubetonira one krshe u temelje kuca :)Постави коментар